maanantai 16. syyskuuta 2013

Kulttuurieroja


Tasan neljä viikkoo sitten tulin tälle puolelle maailmaa, ja sen kunniaks tässä mun "erilaista kun Suomessa" -lista! Näitä on ollu auppariblogeissa enemmän ku laki sallii, mutta tässä nyt mun huomiot joka tapauksessa! Tänään on ollut kyllä taas niin perus aupparipäivä: tytöt kouluun, takas sänkyyn, pyykit koneeseen, salille, tytöt kotiin, ruokaa, läksyt ja nukkumaan.

  • Liikenne, josta keksin ainaki kymmenentuhatta eroa. 
    • Noista stop-merkeistä oonki täällä tainnu jo mainita.. :D 
    • Nopeusrajotukset on suurempia, välimatkat pitkiä ja bensa on tosi halpaa. 
    • Katuvaloja on vaan joissain kohdissa, joten kaheksan jälkeen on tosi outo ajaa kun on ihan pimeetä, ja pitää vaan seurata niitä tiessä olevia heijastinmerkkejä. 
    • Täällä ei autoissa pidetä valoja päällä muutaku pimeellä. 
    • Autot on pääasiassa isoja, uusia ja hienoja, ja siks myös parkkiruudut on tosi isoja ja melkein aina silleen vinottain, että niihin osaa nää 15-vuotiaatki kuskit (ja minä) parkkeerata. 
    • Niin joo täällä tosiaan 15-vuotias saa tollasen harjotteluajokortin ja 16-vuotias sitte kunnollisen. Eli liikenteessä ysikaseja. Jepjep. 
    • Ja bumper stickersit! Tosi monella on kaiken maailman tarroja auton perässä, yleensä liittyen uskontoon tai sitte jotain "Proud mom of the student of the year" -tarroja. 
    • Niin ja täällä ei ikinä kysytä id:ta tai henkkareita (pankissa, salilla, missävaan..), vaan aina suoraan "license", jotenkin oletetaan että kaikilla on sellanen. 
    • Niin ja toll-roadseja ei myöskään oo Suomessa. 
    • Ja jalankulkijat, joita ei ole! Koska ei juuri ole kävelyteitäkään eikä kunnon suojateitä. Mutta sitten täällä on oikeesti sellasia tyyppejä stop-merkkien kanssa koulujen kohdilla, jotka tulee välillä keskelle tietä ja päästää siitä jalankulkijat yli! Olin tosi hämmentyny, kun näin ekaa kertaa, luulin et näitä on vaan piirretyissä.

  • Autoihin liittyen tää drive through -kulttuuri. Täällä sun ei tarvii nousta autosta pikaruokaravintolaan, starbucksiin, apteekkiin tai ees pankkiin, vaan kaikki hoidetaan drive throughna.

  • Vessat on ihan outoja. Niissä on niin paljon vettä, että niihin vois hukkua ja ne toimii sellasella oudolla pyörre-periaatteella. Täällä ei myöskään vessaa vedetä painamalla mistään, vaan vessat on joko automaattisia tai sit niissä on sellanen vipu.

  • Täällä biojätteet laitetaan tiskialtaaseen, jonka viemärissä on disposal (jätemylly?). Eli se sitte murskaa kaiken.

  • Mainokset telkkarissa tulee ihan väärissä paikoissa. Niitä tulee koko ajan ja aina esimerkiks suoraan alkutunnarin jälkeen tai just ennen lopputekstejä. Täällä ei myöskään oo mitään "jatkuu"-juttuja, joten välillä sit tosi hämmentyneenä joudut miettii että mitä tässä sarjassa tapahtuu, kunnes tajuut että ne mainostaa muroja. Ja täällä on varmasti joku laki siitä, että lääkemainoksissa pitää mainita kaikki mahdolliset haittavaikutukset, koska jokaisen lääkemainoksen perään tulee ihan tosi pitkä selostus siitä miten tää lääke voi oikeesti pilata sun elämän ja johtaa masennukseen ja itsetuhosuuteen ja sit siinä samalla ne tyypit siinä ruudulla vaan hymyilee ja juo jotain appelsiinimehua..? :D Ja on myös tosi outoa, kun täällä sarjat on joku miljoona kautta edellä Suomeen verrattuna, esim huippareista täällä on menossa kausi 20 ja siellä on MIEHIÄ :o Ja tällä hetkellä katon dancing with the starsia, jossa tanssitaan contemporarya! Ja voin oikeesti äänestää, huippua! Ja telkkarista tulee kaikkia oikeesti tosi uusia leffoja koko ajan! Yksi päivä samaan aikaan keskellä päivää tuli Magic Mike, Ted, Les Miserables ja Piin elämä.

  • Ihankun tästäkin olisin täällä jo joskus maininnut, mutta tää hintataso on täällä niin erilainen. Tuntuu, ettei mikään maksa mitään. Mutta täällä tosiaan ei oo hyllyn hinnoissa sitä lopullista hintaa, vaan kassalla tulee sitten vielä verot päälle, eli joku muutama prosentti lisää.

  • Täällä radiossa kaikista biiseistä on sensuroitu joka ikinen tuhma sana, ja tää kuulostaa niin tyhmältä!! Lisäks ainaki tolta radiokanavalta mitä kuuntelen nii saattaa tulla sama biisi pariki kertaa tunnin aikana, ne soittaa vaan noit ihan uusimpii hittei ja on varmaan joku 10 sellast biisii jotka tulee sielt ainaki tunnin välein.

  • Ravintoloissa on aina ilmanen refill, eli sun lasi on jo uudestaan täytetty ennenku oot ehtiny sen juoda loppuun.

  • Aina kun joku tekee jotain sun puolesta, täytyy tipata.

  • Ihmisten mukavuus ja juttelevuus. Peruskauppareissulla kuulee semmosen neljä-viis kertaa "excuse me" aina jos joku vaikka kävelee vaan sun ja hyllyn välistä vaikka siinä ois kaks metriä tilaa tai "ohh I'm so sorry" jos vaikka joku tulee kulman takaa yhtäkkiä, vaikka törmääminen ei ois ollu lähelläkään. Ja joka paikassa: salilla, rannalla, puistossa yms ihmiset tulee juttelemaan. Ja sit tietysti tää "Hi how are you" -tervehtiminen.

  • Ruokakaupoista puheenollen.. Kun tuut kassalle, voit valita meetkö normikassalle vai self-check-outiin. Maksaessa allekirjotat sellaseen kosketusnäyttöön (kaikissa ruokapaikoissa ei muuten välttämättä kysytä ei allekirjotusta eikä pin-koodia?!), valitset haluutko cashbackin eli haluutko samalla nostaa rahaa ja kassatyöntekijä pakkaa sun ostokset sellasiin pikkuruisiin muovipusseihin, joita sitten tulee toista kymmentä. Mutta ei huolta, näitähän ei itse kannella, vaan siinä on aina työntekijä valmiina, joka lähtee sun kanssa autolle, kärrää sun ostokset ja latoo ne sun autoon - sato tai paisto. NIINKU MITÄ?! :D Ihmettelin tossa tätä mun hostmomille nii se vaa nauro et arvaa vaa ku ne oli Suomessa ja meni Prismaa :D "Niitä ostoksia vaan tuli sieltä hihnalta ja kukaan ei auttanu ees autolle!?" Niin eipä ei.. 

  • Karkit, joita ei kyllä oikeestaan ees ole. Vaikka saat walmartista oikeesti kaikkee muuta maan ja taivaan välillä, siellä ei oo ees kunnon karkkihyllyä. Siellä on aina yks hylly, josta löytyy jätti-isoja pusseja m&m:iä, kitkatia yms ja sitten on vaan siinä kassalla aina muutama hersleyn patukka. Mikään suklaa ei oo hyvää ja lähes olemattomista hedelmäkarkeista en ees alota. Ja ne suklaat on myös tosi kalliita! >:(

  • En tiiä johtuuko tää vaan siitä, et oon viettäny pääasiassa aikaa vaan alle 10-vuotiaiden ja +40-vuotiaiden kanssa, mutta jotenkin tupakointi ei näy täällä katukuvassa yhtään niin paljon kun Suomessa. En muista nähneeni yhtäkään ihmistä rööki suussa, edes kun oltiin ulkona? Jotenki on tottunu siihen että joku aina raahaa sut tanssilattialta seuraks pihalle vähän väliä, mut ei täällä. Hyvä juttu siis!

  • Kaikki on jätti-kokosta. Maitotölkit, vesimeloonit, sipulit, autot, telkkarit, ihmiset, juomat, jäätelöt, kauppakeskukset, tiet, talouspaperin arkit, tää lista jatkuis ikuisuuksii..

  • Aikuinen vasta 21-vuotiaana, päivämäärät kirjotetaan mm/dd/yyyy (tää on aiheuttanu hyvän määrän hämmästystä kun mun henkkareissa eli suomalaisessa ajokortissa päivämärää tietysti dd.mm, ja sit ne kysyy et mitä tarkottaa 19. kuukausi? :D), sit tietysti miles - feets - ounces - pounds ja kaikki muut oudot yksiköt.


.. näitä vois jatkaa vaikka kuinka pitkälle, olis varmaan vähemmän vaivaa "samallaista kun Suomessa" -listassa..


2 kommenttia: